Hotet

Handling

När en JAS-programmerares familj hotas tvingas han överväga landsförräderi för att rädda dem.

Reines dom

Det talades om en svensk "Top Gun" som, hårt sponsrad av Flygvapnet, skulle gödsla ordentligt med tuffa flygplan i coola miljöer. Det är redan där som den påstådda likheten med Top Gun kör i diket. Visserligen sitter Stefan Sauk och grubblar på britsen medan bakgrundsmusiken kör värsta ripoffen på soundtracket ur (surprise) Top Gun, men det är långt kvar till svettiga beachvolleydueller med rasslande dödsbrickor om halsen.

I själva verket utspelas det hela vid flygbasen Vidsel i nordligaste Sverige, även om man var tvungen att flyga in extra snö från London (!) under inspelningen eftersom det var en ovanligt mild svensk vinter.

Jag skall inte säga så mycket om handlingen, eftersom den är ytterst tunn. Shanti Roney är programmeraren som ser till att JAS-planen håller sig i luften. För oss med insikt i den branschen bjuds det på flera igenkännande nickar. Skådespelarensemblen gör ett godkänt jobb, även om jag fortfarande har svårt att ta Stefan Sauk på allvar efter åren med Lorry.

Detta är helt enkelt något så ovanligt som en hyfsat kompetent svensk actionfilm, helt befriad från spännande plottwistar och originella idéer. Bra försök, insert coin.

Omdöme: Tre uppmärkta EWS:ar

Kommentarer inaktiverade.