Expendables

Handling

Stallone samlar ihop ett gäng gamla pensionärer som spänner sina dammiga biceps och mejar ner en miljon skurkar.

Reines dom

Detta måste ha varit en av de mest omtalade rullarna på länge. Ända sedan idén västes fram ur Stallones mungipa har fanboysen lämnat dräggelfläckar över hela nätet, då rollistan är en av de mest namnkunniga som skådats.

Jag lovar att även folk utanför Kalifornien vet vem som är governator där

I den mest hajpade scenen sedan Pacinos möte med De Niro i Heat träffas för första gången Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger och Bruce Willis i samma film. Naturligtvis slipper inte Arnold undan en gliring till sin yrkesroll, men ännu roligare var kommentaren på IMDB som ifrågasatte om folk utanför Kalifornien skulle förstå skämtet. Jag lovar att även folk utanför Kalifornien vet vem som är Governator där.

Och det slutar förstås inte där. Stallones team inkluderar hårdingar som Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke och inte minst Dolph Lundgren som Galne Gunnar (det är inget skämt). På andra sidan skyttegravarna ser vi bland annat ärkeskurken Eric Roberts samt David Zayas från Dexter. Ett halvdussin skådespelare som tidigare haft huvudrollen i en actionfilm och nu ska försöka samsas om rampljuset. Sällan har en sådan ensemble skådats i samma rulle. I tidiga intervjuer under inspelningen läste jag om hur de tävlade med varandra om vems överarmar som var biffigast. De borde ha lagt samma energi på att repetera sina repliker en extra gång istället.

Stallones band av legoknektar är en orkester som bjuder upp till explosiv dans. Trots att de har motstått frestelsen att referera till sina gamla roller alltför mycket så känns gänget aningen avdankat och Stallone får till och med stryk av en skurk. Statham är den ende som verkar någorlunda pigg i sin roll. Känslomässigt är dialogen på pojkrumsnivå och det känns udda att se tonårsrepliker avfyras av tatuerade pensionärer. Det enda som är mer pinsamt än Dolphs inledande snack om filmens förträfflighet är att han besegrar Jet Li. Hallå?

Men vi slapp åtminstone se Steven Seagal. Man får vara glad för det lilla, även om han verkar dyka upp i den lovande Machete istället.

Omdöme: Två inoljade biceps

Kommentarer inaktiverade.