Evolution

Handling

Utomjordiska organismer dimper ner på jorden och evolverar snabbt till livsfarliga monster.

Reines dom

Det känns något ovant att se Fox Mulder, förlåt David Duchovny i den här rollen. Vid flera tillfällen är det upplagt för deja vus, som när Duchovny och Orlando Jones ber poliserna flytta på sig för att de kommer minsann från FBI, eller när Duchovny med allvarlig stämma förklarar för Jones att han haft problem med regeringen tidigare. Vissa scener är som hämtade ur ett avsnitt av X-Files och man väntar bara på att Cancermannen skall dyka upp runt hörnet. Trots en del lysande scener och roliga repliker känns det dock tyvärr som om varken Duchovny eller någon av de andra skådespelarna passar in särskilt bra. Men han moonar i alla fall, till min dissarkollegas ohämmade glädje.

Dessutom tar utomjordingarna över hela USA i en datorsimulering, men de stannar påpassligt nog exakt vid den mexikanska gränsen

Alla med mer vetenskaplig förmåga än Sean William Scotts brandmanskaraktär skruvar nog lite på sig när den ena udda teorin efter den andra dyker upp. Helst skall man tro att periodiska systemet är någonting som ligger utanför Jupiters bana för att kunna acceptera det hela. Dessutom tar utomjordingarna över hela USA i en datorsimulering, men de stannar påpassligt nog exakt vid den mexikanska gränsen. Snällt av dem.

Dessutom dyker min gamla nemesis Dan Aykroyd upp, vilken tillsammans med regissören Ivan Reitman förklarar Ghostbusters-vibbarna man känner flera gånger under filmens lopp. Tillsammans med birollen i Pearl Harbor blir detta den andra biofilmen med Aykroyd på en och samma månad, vilket säkert kommer att ge dåligt utslag på min karma. Manus och regi är som en mix av Ghostbusters, Jurassic Park och The Blob.

Och så kommer vi till finalen. Hur skall jag kunna ge den rättvisa? Låt mig säga så här: Jag har läst många böcker om aliens och sett ännu fler filmer om alla tänkbara sätt att ta kål på dem, men den här filmen introducerar en ny och innovativ metod. Briljant är ett alltför syrefattigt ord. Från början var manuset tänkt att bli en sci-fi-thriller men ändrades till sci-fi-komedi. Tur det, för slutet är så hysteriskt bisarrt att det knappt ens funkar i en komedi.

Omdöme: Tre moonande snubbar

Sofias dom

När man ser Evolution grips man av en stark känsla att den blev gjord i all hast med vänsterhanden av en regissör som rökte rostade bananskal (ett intresse han troligtvis delade med manusförfattaren). Verkligen. Den är mycket förvirrande. Vad var poängen? Vad ville de göra? Och varför?

Teorin att det är en komedi grusas för av att den inte innehåller så värst många ”skämt” (det Hollywood anser vara skämt), punchlines och komiska situationer. Visst, en del scener är roliga. Men transportsträckorna däremellan är sällsynt stela.

En annan tanke är att det skulle vara någon form av halvt utflippad parodi på genren ”ondskefulla utomjordingar försöker ta över världen”. Om läget är sådant vill jag bara säga:

a) Det borde vara straffbart att försöka sig på något sådant efter Tim Burtons klassiska ”Mars Attacks”, i vilket fall som helst är det hädelse.

b) Personerna bakom E. behärskar inte ironi ett ögonblick. Troligtvis förstår de inte ens vad ordet betyder.

Vad de än försökte åstadkomma blev det till slut ett snurrigt hopkok av standardklyschor från invasionsfilmer och referenser till den kultförklarade TV-serien som huvudrollsinnehavaren, den snygge men inte alltför uttrycksfulle David Duchovny är känd från. Och det räcker inte. En film måste innehålla mer av intresse än skämt som endast går att dekryptera om man sett en halvt obskyr TV-serie.

Det är värt 75 pix att få se Duchovnys bara rumpa

Jag vet att jag ovan fällt tämligen hårda ord. Inkonsekvent kan man tycka eftersom jag i regel brukar hylla trams. Så till de som vill veta om de skall gå och se filmen kan jag säga att ja, jag skrattade åt flörten med Arkiv X och tappade förundrat hakan åt slutet. Men det finns inte någon större anledning att betala överpris för att få se den på bio. Förutsatt att ni inte tycker det är värt 75 pix att få se Duchovnys bara rumpa naturligtvis. Jag vet i alla fall var jag står i den frågan.

non, je ne regrette rien

Omdöme: 2 stenhöga regissörer

Kommentarer inaktiverade.