Charlie and the Chocolate Factory

Handling

Lille Kalle vinner en biljett till Willy Wonkas magiska chokladfabrik.

Reines dom

Tim Burton är tillbaka och den här gången har han tagit sig an en gammal barnbok av Roald Dahl. Namnet Burton borgar för magi, men frågan är om han inte tagit sig vatten över huvudet den här gången?

För att inte tala om de väldresserade och smått mordiska ekorrarna

Efter en långsam början med Kalle ute i verkligheten brakar det loss fullständigt när han kommer innanför grindarna till den legendariska chokladfabriken. Chokladmakaren Wonka har en hel armé av de märkliga Oompa-loompierna till sitt förfogande, och de brister ut i smått psykedeliska sångnummer när man minst anar det, med röster av Danny Elfman. För att inte tala om de väldresserade och smått mordiska ekorrarna, så bisarrt att det blir roligt. Visserligen finns det en sensmoral bakom det mesta av berättelsen, men den tappar man lätt bort bland allt vansinnigt som utspelar sig på duken.

Burtons gamla favoriter Johnny Depp och Helena Bonham Carter spelar två av huvudrollerna, och Christopher Lee gör oväntad entré som Wonkas far. Alla är rejält retuscherade och bidrar till den smått glättiga ytan som präglar hela filmen.

Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om den här rullen. Visserligen finns det inget direkt fel att peka på, jag kanske helt enkelt inte tillhör rätt målgrupp som omväxling? Dock såg jag den inne på mäktiga IMAX-biografen högst upp i Loews-biopalatset i San Francisco, ger betyget en extra skjuts.

Omdöme: Tre galna gnagare

Kommentarer inaktiverade.