Apocalypse Now Redux

Handling

En officerare får i uppdrag att bege sig ut i djungeln och avrätta en annan officerare som verkar ha blivit galen.

Reines dom

Ibland känner man sig lite lurad. Ett sådant tillfälle skulle kunna vara när man betalar 95 spänn för att sitta still i över tre timmar och se en film som man redan har sett många gånger. Men så är det inte i det här fallet.

Remake-trenden fortsätter sin framfart genom världens filmsuccéer. Till Francis Ford Coppolas mästerverk Apocalypse Now från 1979 har man lagt till ytterligare 50 minuter från tidigare bortklippt material, varav två längre scener, och vips kan man addera modeordet "Redux" till titeln. Dessutom har originalskådespelarna fått återvända för att läsa in några repliker på nytt, eftersom originalljudet var i så dåligt skick.

De nya scenerna är av blandad kvalitet. Scenen på den franska plantagen kändes alldeles för lång och passade inte riktigt ihop med resten av filmen. Scenen där playmateflickorna dyker upp ännu en gång blir ytterligare en bisarr upplevelse som kapten Willard får genomlida på sitt uppdrag. Det är lite märkligt att de har kvar alla scener där djur far illa.

Jag gillar fortfarande det faktum att filmen helt saknar förtexter. Istället hör man Jim Morrison sjunga "This is the end, my only friend, the end" mot en vägg av napalm, medan Martin Sheen vinglar runt i spritdimmorna på ett hotellrum i Saigon (han skadar handen på riktigt och fick senare en hjärtattack ute i djungeln). Titeln visas först som en målning på en mur i slutet av filmen. Perfekt.

För en helt ny tittare så kan nog den här versionen bli övermäktig, så Redux känns mest som något för de redan inbitna fansen.

Omdöme: Fyra surfande charlies

Kommentarer inaktiverade.