Apocalypse Now Redux

Handling

En officerare får i uppdrag att bege sig ut i djungeln och avrätta en annan officerare som verkar ha blivit galen.

Reines dom

Ibland känner man sig lite lurad. Ett sådant tillfälle skulle kunna vara när man betalar 95 spänn för att sitta still i över tre timmar och se en film som man redan har sett många gånger. Men så är det inte i det här fallet.

Remake-trenden fortsätter sitt framtåg över världens filmsuccéer. Till Francis Ford Coppolas mästerverk Apocalypse Now från 1976 har man lagt till 50 minuter, varav två längre scener, och vips kan man lägga "Redux" till titeln.

Eftersom alla redan har sett originalet tänker jag bara nämna två saker.

Först de nya scenerna. Det var kul att få höra Robert Duvall flyga runt i sin helikopter och leta efter sin stulna surfbräda. Scenen på den franska plantagen kändes dock alldeles för lång och passade inte alls ihop med resten av filmen. Scenen med playmateflickorna var något bättre, åtminstone tillförde den något till filmens helhet (och då menar jag landstigningsdelen innan flickorna dyker upp).

För det andra tycker jag fortfarande om det faktum att filmen helt saknar förtexter. Istället hör man Jim Morrison sjunga "This is the end, my only friend, the end" i inledningen och ser Martin Sheen dansa i spritdimmorna på ett hotellrum i Saigon. Titeln visas först som en målning på en mur i slutet av filmen. Perfekt.

Den här filmen lämnar ingen oberörd. En film att älska eller hata. Det enda jag retar mig på är att de är så elaka mot de stackars djuren.

Omdöme: Fyra surfande charlies

Kommentarer inaktiverade.