King Arthur

Handling

Den romerske ledaren Arthur vill mest av allt återvända hem, men ett uppdrag återstår för hans tappra riddare.

Reines dom

Legenden om Kung Arthur och hans ädla riddare har redan filmats ett otal gånger, så vad kan blitzkriegproducenten Jerry Bruckheimer tillföra till det hela? Inte mycket, visar det sig.

Man har använt samma grepp som Costners Robin Hood en gång gjorde. De ädla riddarna med vackra kläder har ersatts av ett gäng härdade krigare. Arthur själv är en romare som leder detta tveksamma band av slagskämpar genom den ena striden efter den andra och Lancelot rekryteras från en plats norr om Turkiet. Allt enligt "recently discovered archeological evidence" hävdas det i början av filmen. Hur kommer det sig att alla framstående "bevis" alltid hittas av högljudda amerikanska filmskapare och inte seriösa forskare?

Clive Owen är den tråkigaste Arthur jag någonsin sett, Merlin en gammal stolle och Guinevere har stöpts om i Keira Knightleys skepnad. Med en tandtråd över brösten springer hon omkring med krigsmålning och slåss värre än Xena. Mads Mikkelsen är mycket bra som Tristan, även om han är en ren Aragorn-kopia. Stellan Skarsgård spelar saxaren Cedric, en butter man i stort behov av en frisör.

Det finns så många saker som är underliga. Plötsligt kommer de till en stor bergskedja med en stor istäckt sjö omgiven av snödränkta tinnar. Lustigt, när jag åkte genom området måste jag ha missat Storbritanniens Stora Okända Bergskedja. De rider i snöstorm barhuvade utan handskar, men ingen ser ut att frysa. Trots att det är en Arthurfilm hade jag förvånansvärt tråkigt mesta delen av tiden, och det är inget särskilt bra betyg på en film av den här typen.

Omdöme: Två tandtrådar

Kommentarer inaktiverade.